2014. december 3., szerda

Viharsziget


Martin Scorsese filmjében egy kis szigeten lévő elmegyógyintézet lakóinak életébe nyerhetünk bepillantást két rendőrnyomozó, Teddy Daniels (Leonardo Di Caprio) és Chuck Aule (Mark Ruffalo) szemszögéből. Eltűnik ugyanis egy beteg és őt kell megkeresniük, de ahogy az egy Scorsese filmnél várható,még annál is csavarosabb az ügy megoldása, mint ahogy azt a sokat látott néző képzelné.
A film történetszálát időről-időre megszakítják Teddy nyomozó álmai és látomásai, amelyek látszólag összefüggéstelenek és szürreálisak, de csak éppen annyira elvontak, amennyire ezt a film műfaja megköveteli. A betegek elbeszélései és az egész sziget borongós hangulatot kölcsönöz a filmnek. A film egészének zenei aláfestése rendkívűl jól sikerült, a klasszikus zene igazán jól illeszkedik minden jelenethez. Mégsem mondhatom azt, hogy ez egy szokványos thriller, mert a pszichoanalízis, a lélektan igen hangsúlyos szerepet kapnak benne. A freudi álomfejtés amerikai verzióját követhetjük nyomon és igen érdekes végignézni, ahogy ez az álomfejtés "felfejti" magát, minderre flusztráló és elidegenítő jeleneteket követően kerül sor.

Scorsese ismét bizonyította rendezői tehetségét és Dennis Lehane regényének egy remek adaptációját sikerült elkészítenie.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése