2014. december 3., szerda

A remény rabjai

Ha máshonnan nem is, sorozatok, rajzfilmek filmes utalásaiból biztosan sokan ismerik ezt 1992-ben készült filmet. Jómagam abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy előbb láttam az eredeti filmet és utána az egyik Family guy paródiát (Three Kings), amely három Stephen King történetet, illetve azoknak paródiáit mutatja be alig 10 perces blokkokban. Amennyire zseniális az eredeti film, annyira jól megszerkesztett a paródia is és minden lényegi stílus- és történetelemet összefoglal pár percben, ezzel is bizonyítva, hogy a történetírók között biztosan akad egy King rajongó.

A Remény rabjait nem a bonyolult története tette klasszikussá. Egy alapvetően nyugodt és türelmes bankárt, Andyt elítélik feleségének és annak szeretőjének meggyilkolásáért. A Shoeshank börtönbe zárják, életfogytiglani büntetést kap. Bennt megismerkedik Reddel, aki akkor már 20 éve "vendége" a börtönnek és sajnálatos módon elutasítják a szabadonbocsátási kérelmét. Andy elég szótlan és magába zárkózó, ámde szívós rabnak bizonyul. A közvetlen Rednek sikerül először a bizalmába férkőznie. Red ugyanis az intézményen belül afféle elosztó, pénzért vagy valamilyen nem pénzbeli szolgáltatásért cserébe bárkinek bármit be tud csempészni a cellába jó kapcsolatai révén. Andy kérése meglepi Redet. Ő nem szexlapot vagy cigit, esetleg valami ínyencséget kér tőle, mint a többi rab, hanem egy kis vésőt, amivel szobrokat készít. A vésőnek természetesen nagy szerepe van az aprólékos és kötélidegzetű Andy későbbi szökésben is. Andy idővel feljebblép a ranglétrán és habár ő is megtapasztalja a börtönélet "árnyas" oldalát, viszonylag hamar a börtönigazgató legkedvesebb könyvelője lesz. Andy a börtönigazgatónál tett hosszú szolgálat alatt belelát abba, hogy mi van a Bibliával példálózó szavai mögött és milyen korrupt is ő valójában. Természetesen Andy türelmes munkája meghozza a gyümölcsét és megszökik a börtönből, de szerencsére a börtönévek se telnek hasztalanul és igaz barátra talál Red személyében és hát ugye egy csomó emlékezetes kalanddal is gazdagodik az élete.

A Remény rabjai Oscar-díjat nem kapott ugyan, de az IMDB-n az egyik nagyobb filmes adatbázisban jobb értékelést kapott, mint a Keresztapa című film, ami azért valljuk be, nagy szó. Manapság az Oscar amúgy sem az érték mérője, hanem a jó vizuális effekteké, a 3D technológiáé, a látványé, magyarán olyan dolgoké, amik idővel elavulnak. Nem véletlen például, hogy Tarantino a mai napig csak a Ponyvaregényért járó Oscarral a zsebében csücsül az Oscar gálákon. Nekem ez a film egyértelműen a munkálkodó türelemről és az álszentségről szólt. Szintén nem egy családi film, de érdemes megnézni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése