2015. április 5., vasárnap

Védd Magad!

A Védd magad! Vin Diesel azon kevés filmje közé tartozik, ahol nem akcióhőst játszik, hanem egy gengsztert. A Sidney Lumet rendezésében készült alkotás egy megtörtént esetet dolgoz fel, melyben Jack DiNorscio többi maffiavezér tárával ellentétben nem fogad ügyvédet, hanem ő a vádlott és a védő egy személyben.

Ennek az életrajzi-bűnügyi vígjátéknak a velejét az adja, hogy a megszokott jogi nyelvezet mellett DiNorscio szókimondó és gengszteres szóhasználata enyhén szólva is kirívó a bíróságon. Ez kezdetben elidegeníti, később pedig szórakoztatja a bíróság tagjait és rájönnek, hogy alábecsülték a maffiavezért, aki kitartóan és okosan védi magát és társait is az egyre elhúzódó perben.

Nem egy szokványos vígjátékról van tehát szó, már csak azért sem, mert a helyszín szinte végig a tárgyalóterem. Ez egyáltlán nem baj, hiszen akár egy Quentin Tarantino filmben, itt is a dialógusok viszik előre a filmet (persze mivel megtörtént eseményt dolgoz fel a film egy per keretében, itt nem asszociatív módon folynak a beszélgetések). Azoknak tudnám ajánlani a Védd magad!-ot, akik egy kicsit derűsebb oldalát szeretnék megismerni a bírósági közegnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése